ابزار جراحی
جراحی جزئی از شیوه های درمانی در همه ی زمینه های پزشکی میباشد.
جراحی در پزشکی ، دندانپزشکی ، دامپزشکی و …. مورد استفاده قرار میگیرد.
جراحی عموما برش هایی از بدن برای برداشتن بخشی مانند صفرا،آپاندیس و… ، یا برای رفع ناقصی هایی دررون یا بیرون بدن ، یا همچنین برای گذاشتن انواع پرتز و … کاربرد دارد.
عمل جراحی معمولا برای رفع بیماری و یا برای پیشگیری توسط پزشک انجام میشود.
تاریخچه ی پیدایش جراحی به زمان پیدایش پزشکی برمیگردد. برروی جمجمه های انسان های ماقبل تاریخ اثراتی که انگار با نوعی مته سوراخ کرده اند دیده میشود. در برخی از نواحی ها ، استخوان هایی از انسان ها پیدا شده است که در ظاهرشان مشخص است با ابزارآلاتی مانند ابزارآلات کنونی برش داده شده اند. در کتاب های بزرگانی چون بقراط، همر و … از انواع جراحی و پانسمان ها گفته شده است.
در دوره ی قرون وسطی علم جراحی در کشور های مسیحی ، همانند سایر علم ها در نزد روحانیان بود اما این علم ، علمی فرعی به حساب می آمد که بجز سلمانیها کسان دیگری به جراحی نمی پرداختند.
ازحدود قرن یازدهم میلادی ، دانشگاه های غربی گسترش یافتند و مکاتبی در این زمینه پیشرفت یافت و برای نخستین بار لقب دکتر و استاد به دانشجویان در این زمینه تعلق گرفته است.
عمل جراحی نیاز مند اتاق جراحی میباشد، اتاق جراحی اتاقی کاملا استریل و عاری از هرگونه آلودگی بوده.
اتاق عمل دارای تجهیزاتی به خصوصی میباشد که عبارت است از:
- تخت جراحی: در مرکز اتاق قرار میگیرد و حتما باید قابلیت تنظیم شدن داشته باشد و به آسانی در انواع پوزیشن ها برای عمل های جراحی قرار بگیرند.
- چراغ های مخصوص اتاق عمل: این چراغ ها باید نورشان بسیار روشن و بدون سایه باشد و همچنین لازم است نور مخصوص باشد که در مدت طولانی چشم را اذیت و خسته نکند.
- ماشین بیهوشی: این ماشین در قسمت بالایی تخت بیمار قرار گرفته است و با لوله هایی به بیمار وصل است ، تا بتواند در هنگام عمل جراحی تنفس بیمار را کنترل کند. این ماشین دارای مانیتورهایی بوده که به اندازیه گیری مقدار اندازه ی گاز های مخلوط برای بیهوشی کمک میکند.
- ابزار جراحی: ابزاری استریل شده که برروی سینی ای مخصوص ، در کنار تخت بیمار قرار میگیرد و این ابزار شامل دسته های مختلفی میباشند.
- دستگاه الکتروکوتر: دستگاهی است در که اتاق عمل سبب کمک میشود که بافت بیمار با فشار زیاد برش داده شود و به طور همزمان سبب بندایش خون شود تا در نهایت مقدار خون ریزی به حداقل برسد.
- دستگاه ساکشن: دستگاهی که باید برای جمع آوری ترشحات بیمار در هنگام جراحی باشد.
ابزار جراحی ، ابزاری استریل شده که برروی سینی ای مخصوص ، در کنار تخت بیمار قرار میگیرد و این ابزار شامل دسته های مختلفی میباشند.
برخی از ابزار جراحی عبارت اند از:
- استخوان بر: این ابزار با اندازه ی دهانه های مختلف وجود دارد که هرکدام بنا به اندازه ی دهانه یشان توانایی برش استخوان را دارند.
- رترکتورها: برای ایجاد دید مناسب در هنگام جراحی برای جراح میباشد. (رترکتور سن ، رترکتور دیور ، رترکتور فارابوف ، رترکتور فیناچیتو ، رترکتور شکمی ، رترکتور چنگالی و رترکتور والونرم )
- رانژور:برای کندن قطعه ای از استخوان مورد استفاده قرار میگیرد.
- قیچی میو: مناسب برای برش بافت فاسیا
- قیچی بانداژ: مناسب برای برش بانداژ های بیمار قبل از عمل و همچنین باز کردن بسته بندی های پلاستیکی
- پنست: ابزار کمکی برای کندن بخیه و کشش بافت های سطحی
- کلمپ فوستر: برای نگه داشتن گاز های استریل برای شست و شو
- کلمپ: مناسب برای نگه داری بافت
- کورت: برای برداشتن نمونه و یا ضایعه
- گشاد کننده: مناسب برای اتساع دریچهها و مجاری بدن و همچنین رفع انسداد و جلوگیری از ایجاد آمبولی
- درماتوم
- فورسپس بافت
- کلمپ کوخر: چنگ زنندهای قوی جهت نگه داشتن فاسیا
- هموستات: برای بندآوردن خون
- قیچی نخ: برای بریدن نخهای بخیه که دارای نوک بلانت است تا از آسیب بافتهای مجاور جلوگیری نماید.
- دسته بیستوری و تیغ بیستوری
- شان گیر
- رایت انگل
- اسپکولوم ها
- بیکس
- چیتل فورسپس